Wilde bertram

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Het is een vaste plant. Nauw verwant aan Duizendblad. De bloemen lijken op elkaar, het blad helemaal niet. Wilde bertram heeft niet dat fijn verdeelde blad waar duizendblad z’n naam aan dankt. Hij bloeit van juli tot september en hoort tot de composieten ofwel de samengesteldbloemigen. Er zijn lintbloemen en buisbloemen. Als je deze laatste goed bekijkt, zie je vijfpuntige sterretjes.

Wilde bertram is minder algemeen dan Duizendblad. Je vindt hem meestal op wat vochtiger plekken. Hij groeit onder andere op dijken, in wegbermen en in graslanden. In wilde vorm vind je hem ook in tuinen. En er is een cultuur variëteit. Een galmug, een boorvlieg en enkele mini vlindertjes gebruiken de plant als waardplant. Insecten, zoals wilde bijen en zweefvliegen, zorgen voor bestuiving. Na bevruchting ontwikkelt zich ragfijn zaad in een nootje. Hij zaait makkelijk uit, maar ook door worteluitlopers vermeerdert de plant zich.

Vers en gedroogd kunnen de bloemen dienen als smaakversterker in allerlei gerechten. Het heeft een peperachtige smaak. Men gebruikte de plant ook wel tegen kiespijn door op een wortel te kauwen. Gemalen gedroogd blad werd vroeger gebruikt als niespoeder. Vandaar de Engelse benaming “Sneezewort”, vertaald nieskruid. Bij ons hoort deze naam bij een totaal andere plantensoort.

Joost Kievit

[ssba-buttons]