Wilde cichorei
Wilde cichorei heeft zijn oorsprong in het Middellandse Zee gebied. Oorspronkelijk een exoot zou je kunnen zeggen. Het is nu een gewaardeerd lid van de Nederlandse Flora. Je vindt hem langs wegen en dijken. Vooral in het stroomgebied van de Rijn.
Vroeger gebruikte men de penwortel om surrogaat koffie van te maken. In de Tweede Wereldoorlog was er nog een opleving maar dat zakte weer in. Medicinale toepassingen waren er legio. Spijsvertering, aambeien, leverkwalen, kneuzingen, ontstekingen , een lange rij van menselijke ongemakken waarbij de plant vroeger verlichting bood.
Diverse groentesoorten zijn naaste verwanten van de Wilde cichorei. Andijvie, witlof, groenlof, roodlof en radichio zijn voorbeelden. Ik laat deze groenten altijd “doorschieten” in mijn groentetuin. Ik geniet van de mooie bloemen en de vele bijen, hommels en zweefvliegen die er op af komen.
Joost Kievit