Zandblauwtje

Gepubliceerd door Joost Kievit op

Zandblauwtje


De hemelsblauwe kleur vind ik altijd vrolijk aandoen in de omgeving waar je Zandblauwtje aantreft. De droge zandgronden hebben een wat dor uiterlijk. Zandblauwtje is goed aangepast aan de droge omstandigheden. Aan de penwortel ontspringen tal van schuin afdalende zijwortels die wel tot een halve meter diep komen. Hij ziet er dan ook in een droge en dorre omgeving lang fris uit.

De bloeiwijze lijkt op een samengesteldbloemige, maar Zandblauwtje behoort tot de klokjesfamilie. Insecten zijn belangrijk voor de bestuiving. Tal van soorten maken gebruik van de bloemen als bron van stuifmeel en nectar. Zandblauwtje wordt bezocht door diverse bijensoorten, vooral kleinere soorten met een korte tong, zoals zandbijen, groefbijen en maskerbijen. Ook vlinders, kevers, vliegen en graafwespen maken gebruik van het Zandblauwtje. Er zijn ook specialisten. Insectensoorten die voor hun voortbestaan geheel of ten dele afhankelijk zijn van deze plant. Het gaat dan om een maskerbij, een glansbij, een snuitkever en een galmijt.

In ons land rouleren diverse volksnamen voor het Zandblauwtje, zoals trommelstokje, beverkussen, onweersbloemen en zandklokje. De wetenschappelijke naam is Jasione montana. Jasione betekent zoveel als genezing, maar ik heb in mijn bronnen geen aanwijzingen gevonden voor geneeskundig gebruik in het verleden. Ook niet van andersoortig gebruik door mensen.
Joost Kievit MSc

[ssba-buttons]