Zaterdag 28 oktober ‘nacht van de nacht’

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Aanstaande zaterdagnacht zal er in het hele land aandacht gevraagd worden voor een heel bijzondere kwaliteit van ons landschap: het nachtelijk duister.

Wie is nooit onder de indruk geraakt van de stilte tijdens een nachtelijke wandeling door een slapend bos? Of heeft niet ademloos omhoog staan kijken naar een overweldigende sterrenhemel boven een inktzwarte polder?

In de Hoeksche Waard zijn er gelukkig nog behoorlijk wat donkere plekken te vinden waar ongestoord naar de nachtelijke geluiden geluisterd kan worden terwijl je de maan en de sterren ziet. Toch rukt ook hier de lichtvervuiling op met toenemende bebouwing en aanleg van extra wegen.

Het nachtelijk duister is in ons dichtbevolkte, drukke land een steeds schaarser goed. Licht sluipt net als geluid vaak maar al te vanzelfsprekend onze leefomgeving binnen terwijl dit lang niet altijd nodig of wenselijk is. En soms zelfs schadelijk.

Gelukkig komt er ook meer aandacht voor het belang van het duister. Zo moet verlichting in de kastuinbouw tegenwoordig aan regels voldoen om onnodig strooilicht te voorkomen en zien we op het platte land ook steeds meer goed afgestelde of zelfs door bewegingsmelders aangestuurde (led)verlichting langs de wegen om lichthinder voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken.

De nacht van de nacht wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Ook andere organisaties vragen hier aandacht voor het belang van het nachtelijk duister. Zo organiseert Staats Bosbeheer diverse nachtelijke wandelingen door enkele van door hen beheerde terreinen. Ook wordt er vanuit het bezoekerscentrum Biesbosch een nachtelijke wandeling georganiseerd.

Zelf een steentje bijdragen? Dat kan. De website van ‘de nacht van de nacht’ staat vol tips en inspirerende voorbeelden voor gemeenten, particulieren en bedrijven.

De nacht van de nacht, een mooi moment om even stil te staan bij de schoonheid van het duister.

Categorieën: Nieuws

[ssba-buttons]