Landelijke Vlindertelling 2022 15-16-17 juli

Gepubliceerd door Bart Kingma op

Ieder jaar organiseert De Vlinderstichting de landelijke vlindertelling. Dit weekend is het weer zover: overal in Nederland zal gespeurd worden naar vlinders in de tuin.

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de jaarlijkse tuinvlindertelling proberen de Vlinderstichting zoveel mogelijk inzicht te krijgen in het wel en wee van deze vrolijke fladderaars in de bebouwde kom.

Door de vlinders op diverse plekken te tellen, kan er gemeten worden hoe het met de natuur in de omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. Het aantal vlinders zegt dus iets over de toestand van hun omgeving. Daar waar veel vlinders voorkomen, gaat het goed met de natuur.

Maar vlinders tellen is ook gewoon ontzettend leuk en spannend!

Bruin blauwtje op Koninginnekruid

Bruin blauwtje op Koninginnekruid

Hoe werkt de landelijke vlindertelling?

Meedoen aan de vlindertelling is heel simpel. Kies een zonnig moment en loop een rondje door je tuin. Noteer een kwartier lang alle vlinders die je ziet.

Nog niet zo bekend met de vlinders in je tuin? Geen nood, op de zoekkaart van de Vlinderstichting staan 23 veelvoorkomende vlinders afgebeeld. Kleine vos, koolwitje, atalanta, citroenvlinder… ze staan er allemaal op. Mocht je dus een vlinder niet meteen herkennen dan is dit een heel handig hulpmiddel. De kaart is hier te downloaden.

Let op: Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kun je vlinders twee keer tellen. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien.

Is het kwartier om? Geef dan jouw waarnemingen door via de website van De Vlinderstichting.

Wil je ook meedoen? Kijk dan op www.vlinderstichting.nl. Daar staan ook veel tips als je je tuin nog vlindervriendelijker wilt maken

Alvast veel plezier!

Een Atalanta en twee Kleine vossen op een schutting in de late avondzon
[ssba-buttons]