Natuurlijk tuinieren

Gepubliceerd door Henk de Koning op

De huismus voelt zicht prima thuis in een ligusterheg

De natuur staat sterk onder druk. Overal holt de biodiversiteit achteruit en ons land spant de kroon. Het goede nieuws is dat iedereen wat kan doen. In de eigen tuin bijvoorbeeld. Reden voor HWzoemt om samen met Hoekschewaards Landschap, Groei en Bloei en de Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren (VELT) om met een cursus “Natuurlijk tuinieren” te starten.

Herstel biodiversiteit

Onderzoekers constateren op alle fronten achteruitgang. Planten, vlinders, bijen, vogels, vissen, amfibieën, het wordt steeds minder. Wat ooit algemeen was, wordt zeldzaam en dreigt zelfs te verdwijnen. Van de 359 soorten wilde bijen in ons land staat 55 % op de rode lijst. Die raken we kwijt als we niet oppassen. Met regelmaat trekken onderzoekers aan de bel en roepen op tot maatregelen om de biodiversiteit te herstellen.  Ook in de tuin kun je wat doen.

Tuinen vormen met elkaar een groot groen gebied, waarin zeker voor bijen, zweefvliegen en vlinders het nodige gedaan kan worden. Maar ook veel vogelsoorten en bijvoorbeeld egels kunnen in veel tuinen goed uit de voeten. Meer natuur inclusief wonen helpt. Dat kan door de inrichting en het onderhoud van de tuin meer op biodiversiteit te richten.

Cursus Natuurlijk tuinieren

Hoe je daar praktisch invulling aan kan geven, kom je aan de weet in de cursus “Natuurlijk tuinieren”. HWzoemt, Hoekschewaards Landschap, Groei en Bloei en VELT hebben de krachten gebundeld en de cursus ontwikkeld. Dit voorjaar wordt de cursus gegeven. Mensen die in hun tuin aan de slag willen kunnen de cursus ook als begeleiding gebruiken.

Meer informatie over de cursus wordt gegeven op een informatieavond. Deze is op dinsdag 30 januari 2024 vanaf 19.30 uur in het Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1c in Numansdorp (inloop 19.00 uur). Vragen en aanmelding kan ook via info@hwzoemt.nl

Joost Kievit MSc


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[ssba-buttons]